
Kachna je druh vodního ptactva s velkým zobákem a malým krkem, který patří do čeledi kachních. Do čeledi kachen (Anatidae) patří také labutě, které jsou vzhledově větší a mají delší krk než husy a kachny.
Kachny jsou vodní ptáci a preferují život v mořském nebo sladkovodním prostředí. Existují kachny divoké a domácí. Pojďme se blíže podívat na to, jaké druhy kachen existují a čím jsou výjimečné.
Obsah
- Obecné rysy a zvyky divokých kachen
- kachní druhy
- Habitat
- Život
- kachny a lidé
- Chov kachen
- Předmět lovu
- wigeon
- Čírky (píšťalky, sušenky, mramorované čírky)
- Zabijácká velryba
- Mergans (velké, střední a šupinaté)
- Pintail
- Širokonoska
- Video: Chov divokých kachen pro lov
- Související příspěvky
Obecné rysy a zvyky divokých kachen
Za společné rysy všech druhů divokých kachen je považováno usazování ptáků u vodních ploch a kočovný způsob života drtivé většiny druhů. Potrava jedinců je podobná a je směsí vodní vegetace, drobných živočichů (korýši, dafnie, pulci, rybí potěr) a malého množství travních semen.
Charakteristickým rysem, podle kterého lze kachny snadno identifikovat, když jsou vysoko na obloze, je neschopnost ptáka vzlétnout.

Kachna létá a často mává křídly, takže se zdá, jako by neustále spěchala. Pták vzlétá ze země a vydává spoustu hluku, mává křídly a hlasitě kváká. Všechny odrůdy divokých kachen mají podobnou stavbu těla, která je ideálně přizpůsobena polovodnímu životnímu stylu. Tělo je malé (hmotnost ptáka zřídka přesahuje 2,5 kg), aerodynamického tvaru, s malou hlavou a krátkým nebo středním krkem. Peří je hladké a husté, nepropouští vodu. Péřová vrstva je dobře vyvinutá.
Mezi divokými zástupci kachní rodiny je jasně vyjádřen rozdíl mezi samicemi a samci. Rozdíl je ve váze a velikosti nebo barvě peří.
kachní druhy
- Kachna divoká (Anas platyrhynchos). Kačer je zbarven jasněji než samice. Jeho zelená hlava je oddělena bílým nákrčníkem od kaštanové hrudi a šedého těla. Samice jsou strakaté, šedohnědé, ale sportovní duhové fialově modré křídelní peří, které je viditelné jako skvrna na bocích. Kachna divoká dorůstá délky až 65 cm a může vážit až 1,3 kg.
- Kachna šedá (Mareca strepera). Stejné velikosti jako kachna divoká, ale s tenčím zobákem. Samci jsou celkově šedí s malou bílou skvrnou na křídle. Hlava je větší a objemnější než u kachny divoké. Samice jsou podobné kachně divoké, s tím rozdílem, že na křídle je bílá skvrna (někdy viditelná) a oranžová čára podél okraje zobáku.

- Pintail (Anas acuta). Tyto kachny vypadají elegantně, s dlouhým krkem a štíhlými profily. Ocas je dlouhý a špičatý, mnohem delší a výraznější u chovných samců než u samic a nemnožných samců. Za letu jsou křídla dlouhá a úzká. Samci se v období rozmnožování vyznačují lesklou bílou hrudí a bílou linií podél čokoládově hnědé hlavy a krku. Samice a samci, kteří línají, jsou hnědobílí skvrnití, hlava je světle hnědá a zobák je tmavý. Za letu mají kačeri zelené vnitřní křídelní pero, zatímco samice mají pera bronzová.
- Wigeon (Mareca penelope). Drake má jasně červeno-červenou hlavu zakončenou krémovým pruhem, šedý hřbet a boky, krk s červenými a černými skvrnami. Hrudník je šedorůžový, spodní část hrudníku, břicho a boky zadní části těla za boky jsou bílé. Samice s načervenalým opeřením, mají červenohnědou hlavu, krk, hruď, záda, boky. Zobák je modrošedý s černou špičkou, tlapky a tlapky jsou modrošedé.

- Teal (Spatula querquedula). Menší než kachna divoká. Hlava je mírně podlouhlá, s rovným šedým zobákem a zploštělým čelem. Během letu mají samci světle modrošedá křídla se zelenými letkami lemovanými bílou barvou. Samice mají šedohnědé letky. Drake má také silné bílé oční pruhy, které se zakřivují dolů a spojují se v zadní části krku. Samec má hnědou skvrnitou hruď, bílé břicho a na zádech černobílé peří. Samice je bledší, hrdlo má bílé, zobák šedý se skvrnou na bázi. Po hlavě se táhne tmavá linka, kolem očí světlý pruh.
- Pochard rudonosý (Netta rufina). Samec má oranžově hnědou hlavu, červený zobák a světlé boky. Samice jsou hnědé s bledými tvářemi. Za letu mají bělavé letky. Samice má charakteristické světlé strany hlavy a krku, které kontrastují s tmavě hnědým vrchem hlavy a zadní částí krku.
- Pochard Baerův (Aythya baeri). Drake má zelenou lesklou hlavu, hnědou hruď, tmavě šedý hřbet a hnědé boky, bílé břicho s pruhy. Zobák je modrošedý a před černou špičkou mírně zesvětluje. Duhovka je slámově žlutá až bílá. Opeření těla je matně šedohnědé. Samice je šedohnědé barvy, zobák je tmavě šedý. Duhovka je tmavě hnědá.

- Kachna chocholatá (Aythya fuligula). Trsy na hlavě odlišují zčernalé od zbytku kachen. Hruď, krk a hlava draka jsou černé, boky bílé. Oči jsou žlutooranžové. Tělo samic je až na světlé strany tmavě čokoládově hnědé. Samci mají šedočerné zobáky s černou špičkou. Samičky jsou modrošedé.
- Mořská kachna (Aythya marila). Z dálky jsou hnízdící samci černobílí, ale bližší pohled odhalí duhové zelené lesklé peří na hlavě, velmi tenký černý pruh na hřbetě, namodralý zobák a žluté oko. Samice jsou obecně hnědé s tmavě hnědou hlavou a bílou skvrnou vedle zobáku, velikost bílé skvrny se liší. Drake mimo hnízdní období vypadají jako kříženec mezi samicí a chovným samcem: skvrnité hnědošedé tělo a načernalá hlava.

- Zlatoočka obecná (Bucephala clangula). Kachny střední velikosti s velkými hlavami. Zobák je poměrně malý a úzký, plynule se svažuje dolů a dává hlavě trojúhelníkový tvar. Jedná se o potápěčské kachny s aerodynamickým tělem a krátkým ocasem. Dospělí kačeri jsou většinou černobílí: hlava je černá s kulatou bílou skvrnou blízko zobáku a jasně žlutýma očima. Zadní strana je černá a boky bílé, takže tělo vypadá jako bílé. Samice mají hnědé hlavy, šedá záda a křídla. Zobák je černý se žlutou špičkou. Za letu mají obě pohlaví velké bílé skvrny na křídlech.
- Kamenuška (Histrionicus histrionicus). Jedná se o malou potápěčskou mořskou kachnu dlouhou 30-50 cm s rozpětím křídel 55-65 cm s malým šedým zobákem a kulatými bílými skvrnami po stranách hlavy. Drake má šedavě šedé tělo s rezavě červenými boky a bílými pruhy na hrudi, krku a křídlech. Na hlavě má bílou masku ve tvaru půlměsíce. Samice má hnědošedé tělo a světle krémové břicho s hnědými skvrnami.
- Kachna dlouhoocasá (Clangula hyemalis).Středně velká potápěčská kachna s převážně černobílým opeřením, které se v průběhu roku mění. Černá křídla pro všechna roční období. Samec má dlouhá centrální ocasní pera a růžový pruh na špičce černého zobáku. Letní opeření: černá hlava, hruď a křídla. Šedá skvrna kolem očí. Horní část zad má dlouhé, svěží peří s černými středy. Centrální ocasní pera jsou velmi dlouhá. Zimní opeření: bílá hlava a krk. Šedá skvrna kolem očí. Velká černá skvrna od tváře dolů po stranách krku. Černý pruh na spodní části krku a hrudi. Zadní strana je černá. Dlouhá horní pírka na hřbetě jsou šedá. Centrální ocasní pera jsou dlouhá a černá. Oči jsou matně žlutohnědé. Samice v letním opeření: tmavá hlava a krk, bílé kruhy kolem očí klesající v tenké linii k uchu. Hřbet a hruď jsou hnědé nebo šedé. Hnědé oči. Zimní opeření: bílá hlava a krk. Kulatá tmavě hnědá skvrna na tvářích. Bílé břicho. Koruna, hruď a hřbet jsou hnědošedé.

- Kachna bělohlavá (Oxyura leucocephala). Drakes mají šedo-načervenalé tělo, modrý zobák, bílou hlavu s černým vrcholem a krkem. Samice mají šedohnědé tělo, bílou hlavu, tmavší svršek a lícní pruh.
Habitat
Distribuční rozsah kachen je velmi široký. Nenajdete je jen v drsných podmínkách Antarktidy. Hlavní podmínkou pro existenci divokých kachen je přítomnost rybníka, protože je zdrojem potravy pro tyto ptáky.
Kromě toho je povinným faktorem pobřežní vegetace (keře, rákosí, stromy spadlé větrem atd.), která skrývá hnízdo se zdivem před zvědavými pohledy.

Se zástupci drůbeže je to jednodušší – žijí tam, kde pro ně byly vytvořeny podmínky.
Život
Většinou divoké kachny jsou stěhovaví ptáci, kteří cestují mnoho kilometrů. Na podzim létají ze severních oblastí na jih – tam, kde je dobrá potrava a vodní plochy nejsou pokryty ledem.
Dnes, kdy se klima mění směrem k oteplování a ptáci mohou i v zimě najít potravu v nádržích bez ledu, mohou kachny zimovat v mírném klimatickém pásmu. Ptáci často zůstávají v rybnících v městských parcích, kde je občané přikrmují po celou zimu.
Druhy vodního ptactva žijící v tropech, jako jsou kachny pižmové, vedou sedavý způsob života a pohybují se mírně v okruhu několika set kilometrů.

Kachny se usazují podél břehů řek a jezer, v bažinatých oblastech. Hnízdí si v houštinách pobřežní vegetace, na malých ostrovech, kam se suchozemští predátoři jen těžko dostanou.
Kachny se shromažďují v hejnech pouze v období tahu, zbytek času zůstávají v rodinách, párech nebo samostatně.
Snáška vajíček začíná koncem jara, kachňata se líhnou začátkem léta. Od prvního dne života mohou děti plavat a krmit se samy a všude následují svou matku. Mláďata rychle rostou a na podzim je těžké je rozeznat od rodičů.
kachny a lidé
Kachny – jako skupina zvířat – slouží mnoha ekologickým, ekonomickým, estetickým a rekreačním účelům. Jsou nedílnou součástí ekosystému potravního řetězce, lidé je chovali pro své peří, vejce a maso, jsou ceněni pro svou krásu tvaru, chování a barvy a jsou oblíbeným druhem zvěře pro lovce.
Všechny domácí kachny pocházejí z divoké kachny divoké Anas platyrhynchos, kromě kachen pižmových. Mnohá domácí plemena jsou mnohem větší než jejich divocí předkové, mají délku těla 30 cm i více od kořene krku k ocasu a jsou schopna spolknout větší potravu než divocí příbuzní.

Kachny v osadách se usazují v místních veřejných rybnících nebo kanálech. Migrace se změnila, mnoho druhů zůstává na zimu a nestěhuje se na jih.
Chov kachen
Chov a chov kachen doma zahrnuje především získávání masa. Výrazně se liší například od známějšího kuřete. Kachní maso je tmavší, mnohem tučnější, má výrazná, velká vlákna a bohatou chuť.
Kromě toho při chovu a chovu kachen můžete získat poměrně velká vejce, ale prakticky se nepoužívají k jídlu, protože mají zvláštní chuť. Vejce se používají při výrobě různých potravinářských výrobků, jako je majonéza. Navíc jsou inkubačním materiálem.
Chov kachen doma také produkuje kachní prachové peří, což je cenný materiál používaný k výrobě polštářů a přikrývek.

Kachní trus je považován za nejkvalitnější hnojivo ve srovnání s trusem jiných ptáků.
Nejčastěji se pekingské plemeno používá pro chov a chov kachen doma, ale jeho maso má vysoký stupeň obsahu tuku. Samice pekingských kachen dosahují tří kilogramů živé hmotnosti a draků – až čtyři kilogramy. Výtěžnost jedlé části kachny je až sedmdesát procent. Produkce vajec dosahuje 150 vajec ročně, což se může rovnat přibližně 100 kachňatům. Vzhledem k tomu, že chov pekingské kachny probíhá v Rusku již dlouhou dobu, mnoho regionů vyvinulo své vlastní populace, které mají různé vlastnosti a vlastnosti.
Pro ty, kteří preferují libovější a měkčí maso pro chov a uchování, je vhodnější kachna pižmová, známější jako kachna indická. Je poměrně velký (kačer až šest kilogramů) a jeho chování je méně problematické, nevytváří hluk a nezahajuje rvačky. Kachna indická je velmi odolná a není náchylná k většině nemocí charakteristických pro tyto ptáky.
Někdy se kachny indoské kříží s kachnami pekingskými, aby vznikly hybridy – kachny mulardovy. Rostou poměrně rychle, mají velkou váhu, ale neprodukují potomky.
Chov a chov hybridů je poměrně produktivní možností, protože prioritou v domácnostech je chov kachen na maso.
Předmět lovu
V Rusku a SNS existují různé druhy kachen (asi čtyřicet). Přibližně třicet druhů je rozšířeno a jsou předmětem komerčního a sportovního lovu.

Pták z čeledi kachních je kořistí pro lovce nejen kvůli masu. Kachna mořská, kajka obecná, je například ceněná pro své chmýří. V některých regionech se sklízí vejce šelem a zlatooček a pro okrasné účely se chová kachna mandarinská.
Při lovu kachen je třeba počítat s tím, že pokud kachna sedí nebo plave na vodě, pak je méně zranitelná střelou než letící kachna a vzdálenost může být stejná. Vysvětluje se to tím, že peří sedící kachny pevně sedí, a pokud uvážíte, že kromě peří má kachna i prachové peří, pak to všechno dohromady tvoří velmi pevnou skořápku. Sedící nebo plavající kachna je navíc ve srovnání s létající kachnou menší cíl. Pokud je to možné, při lovu kachen na velké vzdálenosti se vyhněte střelbě sedících kachen. Jaro a pozdní podzim jsou obdobím, kdy jsou kachny dobře opeřené, takže jsou v tuto dobu silnější na odstřel. V létě jsou kachny nejzranitelnější.
Každý lovec jistě ví, že abyste při lovu chytili létající kachnu, musíte zamířit a střílet ne na mrtvolu ptáka, ale mírně před ni. To je vysvětleno jednoduše. Mezi zmáčknutím spouště zbraně a okamžikem, kdy vymrštěná střela dosáhne cíle, v našem případě létajícího ptáka, totiž uplyne nějaký čas. A pták, který přišel pod zbraň, bude mít čas ulétnout určitou vzdálenost. Při lovu kachen je proto potřeba mířit a střílet před cíl. Ale na jakou vzdálenost střílet před cílem závisí na tom, jak rychle se cíl pohybuje, jaká je vzdálenost mezi ústím zbraně a cílem. Čím větší vzdálenost a rychlost cíle, tím větší vzdálenost musíte před cílem urazit a pak můžete cíl zasáhnout přímo.
Lov kachen je tedy i o matematice. Pokud střílíte na létající ptáky běžnou střelbou, v důsledku slušného zabijáckého kruhu lovecké pušky, pak je vhodné mířit na kachnu její přední částí, ta pak náboji neunikne. Zkušení lovci, kteří mají zručnost a zručnost lovu kachen, jsou schopni za jakýchkoli podmínek a v každém okamžiku téměř okamžitě zvážit, jak rychle kachna letí, jaká je vzdálenost mezi ústím zbraně a kachnou. To vše jim umožňuje vědomě a sebevědomě vybrat požadovanou „přední stranu“ a střílet.

Lov kachen se v závislosti na regionu otevírá druhou nebo třetí sobotu v srpnu. Touto dobou již létají téměř všechny mladé kachny. Kachní mláďata se nadále zdržují v houštinách přesličky, rákosí a dalších opor. Proto se v prvních dnech otevření lov kachen provádí přiblížením nebo přiblížením lodí k letu. Jakmile začnou kachny za večerního svítání hromadně přelétávat ke krmení, začíná lov kachen na přeletech.
Koncem září – začátkem října se kachny shromažďují v hejnech a odlétají na jih. Kachny se od začátku letu loví z chýší s plyšáky, profily a vábničkami.
Jak funguje lov kachen z přístupu? Pěší lov kachen broděním se obvykle provádí v malých, mělkých nádržích s bažinnou vegetací, podél řek zarostlých přesličkou, travinami a keři a v opuštěných lomech zarostlých trávou.
Při takovém lovu kachny může být velkým přínosem vycvičený pes: najde ukrytou kachnu, vyžene ji z podpěr na volnou vodu nebo ji donutí vstát na křídle, chytí zraněného ptáka a přivede zabitého k lovec. Nejlepší psi na lov kachen jsou drátosrstí pointři a španělé. Je také vhodné mít loď, kterou může lovec používat na vodě.
Toto je nejběžnější plemeno divoké kachny. Tělo je silné a dlouhé, dosahuje délky 60 cm. Krk a hlava draka se vyznačují smaragdově perleťovou barvou. Peří na hlavě a krku má hladkou strukturu. Krční část je oddělena bílým lemem. Samice kachny divoké se od kačerů liší velikostí a barvou. Samice kachny divoké zřídka dosahují délky 50 cm a jsou hnědé barvy s mírně skvrnitými skvrnami. Toto opeření mu umožňuje dobře se schovat v rákosí a vysoké trávě.

Kachna divoká – kačer a kachna
Kachna divoká odlétá do mírných zeměpisných šířek brzy na jaře, kdy na zemi teprve začíná tát první sníh. Lov zástupců kachny divoké začíná začátkem března. Na podzim preferují kachny bažinaté oblasti s bohatou vegetací.

Kachna divoká (kachna, kachna, kuřátko)
Brzy na jaře se kachny pasou v malých skupinách po 10–15 jedincích v trávě. Až do začátku dubna vyjíždějí na vodu jen zřídka, preferují pevninu. V polovině dubna se samice vydávají do rákosí, aby se vylíhla vajíčka.
V této době zůstávají káčeri na souši nebo na otevřených vodách, kde se až do června bezstarostně krmí. Zkušení lovci využívají bezstarostné přírody k tomu, že ve velkém střílejí kačery divoké. Pták tohoto plemene se nevyznačuje inteligencí nebo opatrností.
Hrozen se objevuje v srpnu. Mladí jedinci do konce září rychle dospívají a přibývají na jateční hmotnosti.
V této době začíná druhá lovecká sezóna, která trvá od října do listopadu.
Vědci identifikují poddruh – kachna divoká. Areál rozšíření je malý, žijí především na Sibiři a na jihu Dálného východu. Rozměrově zcela kopírují rozměry běžné kachny divoké.
Drakeové nemají chovné opeření, takže mezi samicemi nevynikají. Černé zobáky se žlutými skvrnami na vrcholu jsou charakteristickým znakem tohoto poddruhu. Během letu jsou jasně viditelné bílé skvrny na perech křídel.
Neobvyklý dokument o kachnách
wigeon
Zástupci tohoto plemene se vyznačují lehkým tělem a cihlově zbarvenou hlavou. Je obtížné přesně popsat vydávané zvuky, protože jejich tón se mění v závislosti na ročním období. Během letu vydává wigeon hlasitý zvuk, podobný nataženému „swiiii-sviiii“. Během období páření vydávají samice a samci zvuk podobný „ker“.
Plemeno létá rychle, což vytváří další lovecké vzrušení. Myslivci mezi sebou často pořádají soutěže v dovednosti a přesnosti střelby na rychle se pohybující cíle.

Wigeon – kačer a kachna
[ads-pc-2] [ads-mob-2]
Kachny divoké preferují odlehlá místa s přístupem k rybníku. Wigeon je velmi opatrná a plachá kachna, doporučuje se ji lovit z dobré zálohy. Co se týče kladení, samice to dělají na odlehlých místech – v rákosí nebo vysoké trávě. Zdivo je zřídka ponecháno bez dozoru.
První snůška se objevuje v polovině léta. Po dvou měsících dosáhnou kachňata technické vyspělosti – mají tvrdé opeření, které jim umožňuje létat. Druhá lovecká sezóna začíná koncem října, kdy se kachny začínají připravovat na zimu, sbírají suchou trávu, rákosí a větve na hnízda. V tomto období kachny ztrácejí obvyklou opatrnost.
Čírky (píšťalky, sušenky, mramorované čírky)
Kachny dostaly své jméno podle zvuku, který vydávají a který zní nejasně jako „zelenozelená“. Dospělý jedinec dosahuje délky 35–40 cm. Samci jsou větší než samice a mají také jasnější barvu, která se objevuje několik týdnů v období páření. Koncem března nebo začátkem dubna se barva samce stává přesnou kopií samice – šedá a nenápadná.

Teal – kačer a kachna
Lovci rozlišují několik druhů zelenkavé:
-
Modrozelená píšťalka. Drake se vyznačuje zeleným pruhem probíhajícím vodorovně podél celé linie očí. Rituál páření, popsaný zkušenými lovci, je zdlouhavý. Svatební průvod zelenomodrých se skládá ze složitých pohybů na zemi i ve vzduchu – samci celé hodiny tančí kolem samic a mávají křídly. Po obřadu páření na zemi se samec vznese do vzduchu a začne pomalu kroužit kolem samice a stává se pro lovce snadnou kořistí;

Modrozelená píšťalka nebo malá modrozelená
Zabijácká velryba
Tento druh žije ve východní Sibiři a na Kamčatce. Kosatky jsou velké divoké kachny, jejichž hmotnost často dosahuje 1 kg. V dospělosti dosahují délky 50 cm Kosatky mají černé nohy a zobák.

Kosatka, nebo kosatec kačer
Samici kosatky lze snadno zaměnit se samicí kachny divoké. Rozeznáte je podle zobáku a tlapek. Peří je celé šedé s bílými tečkami na hrudi. Šedé a nenápadné zbarvení kosatky ředí černobílý ocas, jehož konec se často skrývá za dlouhými křídly.
Mergans (velké, střední a šupinaté)
Kachny tohoto plemene se vyznačují dlouhým válcovým zobákem, na jehož okrajích jsou malé a ostré zuby. Druhým poznávacím znakem druhu je jeho protáhlé tělo a krk, díky čemuž jsou podobné potápkám nebo potápkám.

Mergansers – kačer a kachna
Lovci rozlišují tři typy mořských ryb:
-
Morčák velký žije převážně v lesním pásmu. Dospělý samec dosahuje délky 70 cm. Samice jsou o něco menší – 65 cm.Dospělý pták váží více než 1.5 kg. Zobák je červený, zrcátka bílá, nohy oranžové. V létě získává samec kolem křídel bílé opeření. Mergans jsou snadno identifikovatelní charakteristickým předním zámkem na jejich hlavě;

Mořák s dlouhým nosem nebo středně velký
Pintail
Tento druh kachny je považován za jeden z nejrozšířenějších v celém Rusku a Evropě. Žije všude kromě extrémního jihu a severu. Dospělí samci jsou poměrně velcí a dosahují délky 65 cm, samice – 55. Váží ne více než 1 kg. Mezi všemi druhy se vyznačují dlouhým a tenkým krkem, špičatým ocasem a modrošedým zobákem.

Pintail – kačer a kachna
Během období páření samec pintail prakticky nemění své opeření. Brzy na jaře jsou pintail zrcadla natřeny jasnými a atraktivními barvami – žlutá, červená, hnědá. Dávají přednost krmení v husté trávě, potápějí se neochotně a špatně. Chovají se hlučně, vydávají hlasité melodické pískání.
Širokonoska

Lopatová kachna – kačer a kachna
Vyskytuje se ve všech klimatických zónách kromě zóny tundry. Průměrné rozměry: délka – 50 cm, hmotnost – 1 kg. Od všech druhů se liší velmi širokým zobákem. Většinu života tráví ve vodním živlu. Živí se trávou, řasami a drobným hmyzem. Samci mají zobák černý, samice zelenohnědý zobák.
Video: Chov divokých kachen pro lov
Související příspěvky

Druhová diverzita rodu kachen říčních

Masné kachny – popis plemen

Kachna divoká je největším zástupcem divokých kachen