Důvěřivost mauricijského dodo a jeho neschopnost létat vedla k smutným následkům. Člověku trvalo méně než 100 let, než zničil tento mírumilovný druh, který nikomu neublížil.






























Mauricius Dodo nebo pták Dodo žil na Mauriciu, malém ostrově v Indickém oceánu. Po tisíce let byl neobydlený a v roce 1634 ho objevili Holanďané, kteří zde postavili pevnost a začali budovat osady.

Lesy byly aktivně káceny, aby se zvětšily prodejní plochy. Přicházelo stále více nových obyvatel a nárůst jejich počtu vedl ke zhoršení ekologické situace, včetně vymírání některých živočišných druhů. Mauricijský dodo tak navždy zmizel.
Obsah
- Stanoviště, životní styl, původ druhu
- Внешний вид
- Poměr
Stanoviště, životní styl, původ druhu

Dodo mauricijský je endemický druh vyskytující se pouze na Mauriciu. Tento velký pták je považován za potomka holubů, kteří dorazili na ostrov před 4 miliony.
Podle záznamů Holanďanů žil Dodo ve vlhkých lesích na severu a východě ostrova Mauricius, dobře snášel vlhké a horké klima. Dusno zimních měsíců ustoupilo chladu léta, díky kterému se dodo žilo pohodlně.
Vzhledem k tomu, že dodo neměl žádné přirozené nepřátele a nebylo třeba získávat potravu ve vzduchu, pták rychle ztratil schopnost létat a začal vést pasivní, suchozemský způsob života. Dodo se hodně změnil ve vzhledu a stal se několikrát větší než jeho předci.



Když Nizozemci ptáka poprvé spatřili, nazvali ho „walgvogel“, což doslova znamená „hnusný pták“. Tuto přezdívku dal dodo admirál Van Warwijk, kterému bylo nabídnuto ochutnat drůbeží maso, které se ukázalo být tvrdé a bez chuti. O čtyři roky později ji stejný admirál přezdíval Dodo.
Ptáci žili převážně na ovocných stromech a žili v hejnech o 10-15 jedincích. Neexistuje žádný popis chování dodos, kromě zmínky o jejich výhradně mírumilovné povaze a způsobu, jakým se dvoří samicím. Ptáci se mezi sebou chovali dobrosrdečně.


Dodos hnízdil na stromech a v korunách si dělal úkryty z listů a větví. Ptáci začali stavět hnízda v březnu a mláďata se narodila v srpnu. Samice snášely vždy jen jedno vejce, což velkou měrou přispělo k rychlému vyhynutí druhu.
Po snesení vajíčka pták téměř úplně shodil peří a zůstal pokrytý pouze vzdušným peřím. To je vysvětleno skutečností, že matka dala všechny minerály a živiny potomstvu, což tělo vážně vyčerpávalo. Samice a samec inkubovali vajíčka střídavě. Lidé si je pamatují jako velmi pozorné a starostlivé rodiče, kteří horlivě chrání své děti a nikoho nepouštějí k hnízdu.

Dodo neměli přirozené nepřátele, nepředstavovali pro ně nebezpečí ani predátoři, hmyz ani plazi. Pouze lidé způsobili obyvatelstvu nenapravitelné škody: za pouhých 65 let poté, co lidé osídlili ostrov, byli všichni dodos vyhubeni. Jediným světlým bodem tohoto příběhu je, že vědci dokázali uchovat zbytky ptáka, s pomocí kterých byly získány jedinečné informace o Dodo.
Než lidé přišli na Mauricius, měl dodo ideální životní podmínky: úplnou absenci nepřátel a dostatek potravy. Kvůli tomu se pták stal důvěřivým a ztratil pud sebezáchovy.


Námořníci, kteří dorazili na ostrov, říkali, že se mohou klidně přiblížit k dodosům a dotknout se jejich ocasů a křídel. Později lidé začali Doda lovit i přes nechutnou chuť masa, což vedlo k jeho úplnému vyhubení.
Nebezpečí pro obyvatelstvo představovaly kromě lidí i krysy přivezené na lodích. Ničili ptačí hnízda a jedli dodo vejce. Lidé na ostrov přivezli také kočky, jeleny, psy, slepice a prasata, která se stala pro Doda konkurenty v boji o jídlo.
Poslední zdokumentovaný případ setkání člověka s mauricijským dodo pochází z roku 1693. Pták byl oficiálně prohlášen za vyhynulého v 19. století. Řada vědců se domnívá, že příčinou vyhynutí Dodo byla silná povodeň.

Mumifikované pozůstatky ptáka byly až do 18. století uchovávány v britském muzeu.
Na Oxfordské univerzitě bylo vidět posledního vycpaného Doda, ze kterého zůstala jen hlava a tlapky. V roce 1755 byl exponát, respektive jeho zbytky, zlikvidován.
Na New York University of Natural History sídlí kostra sestavená z kostí několika ptáků. Jediný kompletní vycpaný dodo zůstává v Mauricijském muzeu.
Dostupné biologické materiály jsou dostatečné k extrakci fragmentů DNA z něj. Vzhledem k tomu, že genetický kód dodo je co nejpodobnější jako u holubů nikobarských, mohou se stát náhradním základem pro znovuvytvoření ptáka Dodo. Vědci však projevili malý zájem o reprodukci dodo a zaměřili své úsilí na mamuty a vlka vačnatého.
Внешний вид

Navenek je pták Dodo podobný krůtě, jen je větší velikosti. Jeho břicho se táhlo po zemi, jeho krk byl dlouhý a zobák masivní. Navzdory tak impozantnímu vzhledu měl pták mírumilovný, absolutně neagresivní charakter.
První navigátoři psali, že si dodos nejprve spletli s velkými holuby, krocany a dokonce i labutěmi. Později si uvědomili, že jde o zcela nový druh s nechutně chutnajícím masem.
Dospělí dosáhli výšky 1 metru a hmotnosti 20-25 kg. Ptačí křídla byla špatně vyvinutá a jejich hrudník malý, a proto nemohli létat. Tělo bylo pokryto jemným peřím světle šedé barvy. Krátký ocas byl bílý. Díky charakteristické struktuře peří vypadal dodo mohutně a nadýchaně.



Neúměrně krátké tlapky s háčkovitými drápy byly žluté. Tři prsty směřovaly dopředu, jeden dozadu. Hlava byla částečně pokryta prachovým peřím. Žlutozelený zobák, 20-22 cm dlouhý, byl silně zahnutý dolů.
Rozdíl mezi pohlavími ve vzhledu byl poměrně výrazný. Samci byli větší než samice a jejich zobáky byly delší. Pomáhal samcům bojovat o pozornost samic v období páření. Samec měl široké pánevní kosti schopné unést značnou váhu.
Poměr
Podle kusých informací, které se dochovaly dodnes, byl pták Dodo žravý a nevybíravý v jídle.