Jaké je stanoviště jelena?

Nádherné zvíře – sob může být divoká i domácí zvířata. Je škoda, že tento hrdý, ušlechtilý zástupce fauny je dlouhodobě cílem pytláků, v důsledku čehož populace jelenů neroste, ale pouze klesá.

sob-životní styl-a-habitat-sob-2

Růst tohoto zvířete je malý, v kohoutku dosahuje pouze jeden a půl metru, tělo je podlouhlé, až 220 cm dlouhé.Je jich také méně. Například ženy jsou menší než muži, to znamená, že pohlaví se vyslovuje. Pohlední muži váží od 100 do 220 kg.

Pokud vezmeme v úvahu foto soba, pak je vidět, že jejich srst má poměrně bohatou škálu odstínů hnědé a hnědé. Lesní jeleni jsou natřeni nejtmavší barvou, ale ostrovní příbuzní jsou nejsvětlejší.

V zimě se barva srsti mění a jelen se stává mnohem světlejším, můžete potkat i popelavého krasavce. Mimochodem, samci se barevně neliší od samic.

sob-životní styl-a-habitat-sob-3

U sobů nosí parohy samci i samice.

Při línání letní srst, která je jen asi 1 cm dlouhá, ustupuje zimní srsti, která je poměrně dlouhá a hustá. Díky struktuře této srsti zvíře nejen dokonale snáší nízké teploty, ale je skvělým plavcem.

Ale nejen vlna je u tohoto zvířete zvláštní, zajímavá je i struktura kopyt. Jsou dostatečně široké, aby dobře držely na povrchu sněhu a mezi kopyty rostou dlouhé chlupy, které také pomáhají zvířeti udržet se na sněhu. Samotná kopyta jsou konkávní, takže je vhodné kopat a zvíře může získat vlastní potravu.

A samozřejmě zvláštní hrdost jelen jsou rohy. Mimochodem, jsou k dispozici jak u mužů, tak u žen. Pravda, u samců jsou luxusnější – rozvětvené a dlouhé. Ale v zimě samci shazují svou krásu, ale samice zůstávají bezrohé poté, co porodí mláďata.

sob-životní styl-a-habitat-sob-4

Jelení parohy, které nejsou zkostnatělé, sbírají lidé. Takovým rohům se říká pantami a mají velmi léčivé vlastnosti, jsou široce používány ve farmakologii.

Jeleni se dělí na tundrové, lesní a horské. Názvy naznačují, kde jelen nejraději žije. Jelen tundra obývají tundru, lesní jeleni jsou nejraději v lesích a horští jeleni inklinují k horám. A přesto nakonec dělení jelenů podle lokality není úplně správné, protože tato zvířata velmi často migrují.

Jeleni se běžně vyskytují v Severní Americe, Rusku, Kamčatce, severní Kanadě, Aljašce, Sachalinu a Taimyru. Není divu, že jelen se nazývá “severní”, toto zvíře preferuje život v severních klimatických podmínkách.

sob-životní styl-a-habitat-sob-6

Obsah

  1. Povaha a životní styl sobů
  2. Jídlo
  3. Reprodukce a délka života sobů
  4. Sob: popis
  5. Внешний вид
  6. Životní styl sobů
  7. Životnost
  8. přírodní stanoviště
  9. Dieta
  10. Přírodní nepřátelé
  11. Vlci
  12. Hnědí medvědi
  13. Wolverines
  14. Rozmnožování a potomci
  15. Stav populace a druhů

Povaha a životní styl sobů

Celé léto tráví sobi na arktickém pobřeží. V této době je na jiných místech otravují celé hordy pakomárů, ale chladný arktický vítr pakomárům nedovoluje mučit zvířata. Ale s nástupem chladného počasí se stáda jelenů přikrmují do lesů.

READ
Jaká je nejlepší nástraha na amury?

Při migraci tato zvířata vyhledávají místa, kde není mnoho sněhu, protože tam, kde jsou velké závěje, je pro ně obtížné získat potravu. Při hledání takových míst může stádo urazit více než 500 km, přeplavat řeky a překonat další překážky. Teprve s nástupem května se stádo jelenů vydává zpět do tundry. Mimochodem, stáda sobů vždy migrují stejnou cestou.

Nejčastěji žijí jeleni ve stádech. Pravda, někteří jedinci žijí odděleně, ale to není typické. Počet jedinců ve stádě se liší. Ve skupině je zpravidla jeden samec a zbytek jsou samice s mladými jeleny.

sob-životní styl-a-habitat-sob-5

Hlava stáda samozřejmě chrání své svěřence před nepřáteli a před zásahy jiných samců. V období páření kvůli tomu dochází mezi samci k vážným bojům. Samec označuje svá stanoviště zvláštním tajemstvím.

Jídlo

Sobi, stejně jako ostatní druhy, jsou býložravci. K jídlu hojně využívají vše, co příroda dává. Hlavní potravou tohoto zástupce fauny je sobí mech, který je mylně považován za mech (ve skutečnosti jde o lišejník).

Sacharidy této rostliny jsou absorbovány sobem z 90 %, ale ostatní živočichové je nemusí plně absorbovat. Ale vzhledem k tomu, že v sobím mechu není dostatek vitamínů, jeleni doplňují svou stravu bobulemi, houbami a různými trávami.

sob-životní styl-a-habitat-sob-7

Vzhledem k tomu, že v mechových sobech není dostatek vitamínů, musí jeleni doplňovat stravu bobulemi a různými bylinkami. Stává se to v létě. Právě v létě tvoří sobí mech jen malý zlomek všeho, co zvíře sežere.

V tomto období zvíře štědře zpestřuje svůj jídelníček. Jeleni hojně žerou trávu, sbírají lesní plody, houby, nepohrdnou ani lumíci. Velmi kladný vztah k obilninám. Mimochodem, krmí se jimi ochočená zvěř. Domácím zvířatům se podává seno, přidává se siláž.

Reprodukce a délka života sobů

Od poloviny října do listopadu začíná jelenům říje, tedy období páření. Během říje samci zjišťují, kdo z nich je silnější a má více zdraví, protože boj je o samice (immenciány), tedy po dobu trvání rodu. Silný a mohutný samec jen v jednom období dokáže nakrýt přes 10 samic.

sob-životní styl-a-habitat-sob-8

Na fotce sob

Samice nosí plod 8 měsíců a teprve v květnu až červnu se rodí potomstvo. Zpravidla se narodí jedno dítě. Existují i ​​dvojčata, ale to se stává velmi zřídka.

Čerstvě narozené miminko je ještě malé a slabé, váží pouhých 6 kg, ale už tři dny po narození se mu začínají prorážet růžky. Jelen obecně musí rychle růst, rychle přibírat, protože porod se kryje s dobou stěhování.

READ
Jaká tráva králíkům škodí?

Tele se okamžitě ocitne ve zcela neskleníkových podmínkách – musí překonat vážné vzdálenosti. Ale během období migrace se i dospělí jeleni stávají nejzranitelnějšími vůči vlkům, rosomákům, rysům a dalším predátorům.

sob-životní styl-a-habitat-sob-9

Samci však stádo striktně dodržují, pokud jeleni nemají možnost uniknout, dají se do boje a svými rohy a kopyty mohou nepřítele pěkně poškodit. Žena s teletem je proto pod ochranou.

Tele zůstává blízko matky, zůstává s ní celé dva roky až do nástupu puberty. Životnost sob nepříliš velký, pouze 25 let starý, proto je zvláště hořké, že tento život zkracují bezohlední lovci.

Soby

Sob se proto nazývá sob, protože jeho stanoviště zasahuje do severních, chladných oblastí, kde je léto velmi krátké. Jedná se o artiodaktylové zvíře, které místní obyvatelé používají jako dopravní prostředek i jako zemědělská zvířata. Místní obyvatelé díky sobům přežívají v tak drsných podmínkách. Navzdory tomu v přírodě stále přežívají stáda divokých sobů.

Sob: popis

Soby

Toto artiodaktylové zvíře je považováno za jedinečného zástupce rodiny jelenů, protože nejen samci, ale i samice nosí parohy. Sob se neliší působivou velikostí, liší se však rozmanitou barvou těla. Krk a hruď tohoto zvířete jsou zpravidla poměrně světlé a zbytek těla je namalován v šedohnědých a tmavě hnědých tónech. Dospělí jedinci dorůstají délky až 2 metrů a jejich výška v kohoutku je asi jeden a půl metru s hmotností asi 200 kilogramů. Sobi žijící v tundře jsou o něco menší, protože jen několik jedinců váží o něco více než sto kilogramů. Bez ohledu na to, zda se jedná o divokého nebo domestikovaného jelena, je téměř nemožné je rozlišit, pokud neexistují vhodné dovednosti. Často se kříží, aby získali silnější a zdravější potomstvo.

Внешний вид

Внешний вид

Rozeznat soba od ostatních druhů jelenů není vůbec těžké, pokud si dáte pozor na jejich paroží. Nejprve se ohýbají k tělu a poté k hlavě.

Koncem jara nebo začátkem léta samice shazují paroží. A muži je nosí až do nástupu skutečného chladného počasí. Po nějaké době začnou rohy znovu růst, ale pokaždé se jejich tvar stává složitějším kvůli vzhledu nových procesů. Pětileté zvíře má nejvíce vyvinuté rohy, protože v tomto věku se stávají docela dospělými.

Zajímavé vědět! Sobi mají vynikající sluch a čich, ale jejich zrak je špatně vyvinutý. Když jsou ve stádě, řídí se chováním svých vůdců.

S nástupem silného chladného počasí rostou sobům dlouhé vlasy, které se kvůli strukturálním rysům špatně lámou. Faktem je, že každý vlas je dutý, to znamená, že má uvnitř prázdnotu. Díky této vlastnosti si jeleni lépe udržují tělesné teplo. V zimě se sobi odlišují jinou barvou těla. Jejich barva je zpravidla téměř bílá, i když na těle jsou fragmenty tmavě hnědého odstínu. V létě tato zvířata nemají tak hustou srst, zejména proto, že je měkčí a kratší. Kromě toho se barva těla liší od šedých až po hnědé tóny. Malá mláďata jelenů mají zpravidla monotónní zbarvení.

READ
Jak se rozmnožuje květ lupiny?

Sobi mají poměrně široká kopyta s charakteristickými prohlubněmi, což umožňuje zvířatům získat potravu pro sebe zpod sněhu, a to často docela hlubokého.

Životní styl sobů

Životní styl sobů

Sobi dávají přednost stádnímu životu, zatímco se každý rok toulají stejnou trasou. Délka trasy může být asi 500 kilometrů. Konec jara a začátek léta se pro tyto zeměpisné šířky vyznačuje tím, že v tundře je mnohem více potravy, a tak jeleni míří do těchto míst. Když jdou do tundry, jsou díky tomu zachráněni před hmyzem sajícím krev, který jelenům ubírá hodně síly a energie. Když léto skončí, zvířata se vrátí.

Životnost

V přirozených podmínkách tato zvířata nežijí dlouho, ale domestikovaná zvířata se mohou dožít až téměř 28 let. V naší době si mnoho národů na severu osvojilo pastevní chov sobů a jen malá část z nich pokračuje v lovu volně žijících zvířat, která jsou komerčně zajímavá. V tomto ohledu lze říci, že celkový počet sobů se rok od roku mění, pak jedním směrem, pak druhým. Hlavní vliv na populaci sobů má lidská ekonomická činnost. V současné době je tendence ke zvýšení počtu těchto zvířat. Podle některých údajů ruských odborníků může být počet sobů asi 1 milion jedinců.

přírodní stanoviště

přírodní stanoviště

Sobi žijí hlavně v tundře, v lesní tundře, jakož i na pláních a ve vysočinách, které jsou běžné v jehličnaté tajze. Jeleni se navíc vyskytují v drsných lesích nebo na bažinatých místech. V silném chladu tato zvířata míří na jih, kde se nachází tajga a lesní tundra. Obvykle stáda čítají několik tisíc jedinců, ale když se dostanou na zimoviště, rozpadnou se na menší skupiny.

S nástupem jara se tempo migrace poněkud snižuje, protože zvířata musí dělat zastávky, aby doplnila síly a energii. Za měsíc a půl urazí zvířata v průměru až 450 kilometrů.

Важный момент! Sobi žijící v horských oblastech se pohybují na méně významné vzdálenosti. Mohou migrovat sto nebo dva kilometry, přičemž vertikální pohyby v horách jsou do 1000 metrů.

Dieta

Dieta

Sobi to mají těžké, protože pro sebe musí neustále získávat potravu zpod silné vrstvy sněhu. Pokud právě napadl sníh, jeleni jsou schopni získat potravu z hloubky jeden a půl metru, a pokud už sníh sedl, pak i 30centimetrová vrstva se sotva hodí. Samci zpravidla odhrabávají sníh, po kterém se jako první krmí. Za nimi mohou samice hodovat na rostlinné potravě a poslední – jeleni a oslabená zvířata.

READ
Jak správně pít víno Pinot Grigio?

Aby jelen v tak těžkých podmínkách přežil zimu, musí vynaložit hodně síly a energie. V tomto ohledu k tomu zvířata potřebují dostatek živin. Když jdou sobi do stáda, nezastaví se. Pokud se na cestě objeví trocha trávy nebo lišejníku, jelen si vezme malý podíl a většinu z toho nechá pro své příbuzné, kteří ho následují. Tělo jelena se dokonale vyrovnává se sobím mechem a dalšími rostlinnými potravinami a asimiluje je. Jeleni přitom konzumují dosti nízké procento mladých výhonků a větví stromů.

Navzdory skutečnosti, že mechový sob je hlavní potravou sobů, nemá bílkoviny, které jsou pro zvířata tak potřebné. Kromě bílkovin má sobí mech a další užitečné složky velmi málo, kromě křemíku, ale tělo zvířete jej prakticky neabsorbuje. A přitom je sobí mech vysoce kalorická potravina, která jim dokáže dodat potřebnou energii.

Jako každý živý tvor i jelen v zimě potřebuje bílkoviny, komplex vitamínů a minerálů. V tomto ohledu jejich tělo využívá rezervy, které si jeleni tvoří v létě. Sobi proto, kteří vyčerpali své zásoby v zimě, budou muset v létě znovu doplnit své tělo všemi potřebnými živinami. K tomu jedí vše, co jim přijde do cesty: různé rostlinné potraviny, houby, bobule a slanou vodu. V severních zeměpisných šířkách léto netrvá dlouho, takže zvířata musí své stěhování prodlužovat a být dále v místech, která jsou stále bohatá na výživnou potravu.

Zajímavý moment! Houby pro jeleny jsou skutečnou lahůdkou. Kvůli houbám dodávají svému tělu mnoho nutričních složek, zejména na konci léta a před prvním sněhem. K jídlu hub se může stádo rozptýlit a někteří jedinci ho dokonce na chvíli opustí.

Mech pro jeleny není považován za hlavní, ale pomocný pokrm, přičemž jeho role výrazně narůstá, když je hodně sněhu. Jeleni často sežerou mech náhodou, když ho najdou spolu s jinou potravou. Vzhledem k tomu, že jeleni někdy docela zoufale touží po vitamínech a minerálech, mohou si stravu zředit malými hlodavci, ptačími vejci a kuřaty.

Sobi často žerou odhozené parohy svých příbuzných a také losy. Dokážou ohlodávat slaniska a přitom hasit žízeň díky sněhu, který polykají s jídlem. Pokud se silné mrazy objeví v období, kdy ještě nenapadl první sníh, pak to mají jeleni velmi těžké.

Taková skutečnost zpravidla vede k dehydrataci organismu a rychlé ztrátě tloušťky podkožní tukové vrstvy, což může vést k nepředvídatelným následkům, někdy až ke smrti zvířete.

Přírodní nepřátelé

Sobi mají spoustu přirozených nepřátel, kteří způsobují značné škody na populaci těchto zvířat. Například:

READ
Jak najít tetřeva na podzim?

Vlci

Vlk

Vlci číhají na soby v přírodních stanovištích, jako je tundra a lesní tundra. Pokud je dravců málo, pak nejsou schopni ovlivnit pokles populace sobů, zabíjejí pouze slabé a nemocné jedince.

Je důležité vědět! Vlci jsou nebezpeční zejména pro potomky sobů, které se rodí několik měsíců.

Pokud existuje mnoho predátorů, pak začnou lovit silné a zdravé jedince. Vlci jsou obzvláště nebezpeční, protože zabijí více jelenů, než mohou sníst. Kromě toho, že sobi jsou součástí jídelníčku vlků, jsou tito predátoři schopni nakazit zvířata tak nebezpečnou chorobou, jako je vzteklina.

Hnědí medvědi

Hnědý medvěd

Přestože medvědi hnědí představují pro soby určité nebezpečí, útoky jsou velmi vzácné. Medvědi hnědí většinou napadají jeleny v místech vodních přechodů nebo na březích řek či jezer. V tomto případě útočí i na oslabené jedince nebo mláďata, která nedokázala včas utéct. Medvědi hnědí jsou sice vzácní, ale také dokážou zaútočit na domestikovaná zvířata, napadnout nemocné jedince, kteří nemají sílu dostat se z pronásledování pryč.

Wolverines

Wolverines

Již se stalo, že biotop tohoto dravce je spojen s biotopem sobů. Rosomák není příliš obratné zvíře, ale dokáže dlouho sledovat stádo jelenů hlubokým sněhem a čekat na správný okamžik k útoku. Tento dravec je schopen lovit i zdravé jedince, i když hlavní nebezpečí představuje pro mláďata a oslabená zvířata. Tím výčet predátorů nekončí, neboť se zde vyskytuje i rys, lední medvěd a některé druhy dravců.

Rozmnožování a potomci

potomstvo

Mužské boje o právo vlastnit samičku lze pozorovat v polovině podzimu. Po páření nosí samice své budoucí potomky 8 měsíců. Po prvním tání sněhu se narodí jedno mládě, i když se vyskytly případy, kdy jelen porodil dvě telata. Již druhý den je jelen schopen vstát a doprovázet svou matku, být vedle ní.

Zajímavý fakt! O týden později jelen snadno přeplave malou říčku a následuje svou matku. Po několika týdnech se mláďatům začnou vyvíjet rohy.

Samice krmí své mládě až do začátku zimy mlékem. Po 5 letech života jsou mláďata plně dospělá a připravená k rozmnožování.

Stav populace a druhů

Stav populace a druhů

Pokud mluvíme o světové populaci jelena, tak dnes je to více než 15 milionů jedinců. Pokles celkového počtu sobů je spojen jak s lovem, tak s hospodářskou činností člověka, který bezmyšlenkovitě kácí lesy, staví cesty a pase své domácí soby.

V současnosti jsou divocí sobi snadnou kořistí lovců a pytláků. Aktivní lov a čilá činnost pytláků vedly k tomu, že divoká zvěř zůstávala jen na příliš odlehlých, člověku nepřístupných místech.

Některé druhy sobů jsou chráněny v přírodních rezervacích a také pod ochranou Červené knihy.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: