Horské husy jsou v podstatě suchozemské ptáky, protože většinu svého života tráví na souši. Zároveň jsou to skutečné vodní ptactvo, protože se na vodě cítí svobodně a sebevědomě a často tam unikají nepřátelům.
Obsah
- Stav ochrany
- Pohled a osoba
- Distribuce a hnízdiště
- Внешний вид
- Životní styl a společenské chování
- Vocalization
- Krmení a chování při krmení
- Reprodukce a chování rodičů.
- Životnost
- Příběh života v moskevské zoo.
- Distribuce
- Vlastnosti fyziologie
- Chování
- Jídlo
- Reprodukce
- popis
Stav ochrany
Husa bělohlavá je chráněným druhem. Světová populace zjevně nepřesahuje 15000 XNUMX jedinců. Je součástí červených knih Indie, Pákistánu, Číny a Ruska. Navzdory tak nízkému počtu jsou však podle mezinárodního statutu husy holohlavé klasifikovány jako druhy nejméně znepokojivé – IUCN (LC). Rusko a Indie mají dvoustrannou dohodu o ochraně stěhovavých ptáků, včetně hus bělohlavých.
Rusko je domovem malé populace hus bělohlavých, čítající ne více než 300 párů, donedávna se věřilo, že jich není více než 25 párů. Tento druh je uveden jako ohrožený v Červené knize Ruska.
Pohled a osoba
Ve volné přírodě se husy bělohlavé obvykle zřídkakdy dostanou do těsného kontaktu s člověkem. Na těžko dostupných místech se lidí vůbec nebojí a za potravou se mohou vydat i na okraje horských vesnic. Tam, kde jsou husy holohlavé pronásledovány, jsou velmi ostražité. Neexistuje žádný komerční lov těchto hus.
Husy barlohlavé se snadno ochočí a často se chovají v městských parcích jako okrasní ptáci.
Distribuce a hnízdiště
Distribuce husy barohlavé odpovídá jejímu názvu. Jedná se o endemický druh hor střední Asie. Jeho hnízdiště jsou roztroušena po horách a podhůří střední a střední Asie a jižní Sibiře. V Rusku hnízdí husy horské na Altaji a Tuvě. V tibetském Pamíru tyto husy hnízdí v nadmořských výškách až 5000 m. Hlavními hnízdními biotopy jsou břehy a ostrovy horských řek a pobřežní útesy.
Внешний вид
Středně velká, štíhlá husa (délka 71–76 cm, hmotnost 2–3 kg) na vysokých nohách, s dlouhým krkem a malým zobákem. Barva: tmavý krk s bílým podélným pruhem po stranách, bílá hlava se dvěma černými příčnými pruhy. Zobák a nohy.
Neexistuje žádný pohlavní dimorfismus, samci a samice jsou zbarveni stejně. Mláďata mají podobnou barvu jako dospělci, ale mají tmavou hlavu.


Životní styl a společenské chování
Husy horské netráví většinu svého života na vodě, ale na souši, takže dobře chodí (téměř bez kolébání) a dokonce běhají po souši. Jsou však výborní plavci a umí se i potápět. Let horských hus je rychlý a velmi obratný, což je při pobytu ve skalách nezbytné. Husy horské jsou jedním z nejvýše létajících ptáků. Je znám případ jejich letu ve výšce 10175 m nad Himalájemi při letu ze střední Asie do Indie. Výše byly zaznamenány pouze lety supů.
Při migraci se husy horské pohybují šikmo nebo diagonálně, s vodící husou každých 4–5 minut. nahrazena dalším. Ptáci přistávají na rybníku, udělají nad ním kruh a teprve potom se hejno snese dolů.
Husy barlohlavé zimují v Indii v nízko položených mokřadech. V posledních letech stále častěji zimují v zemědělských pozemcích, kde se živí obilnými plodinami a mohou způsobit značné škody. Proto je bilaterální dohoda mezi Ruskem a Indií o ochraně vodního ptactva tak důležitá pro ochranu hus holubů na jejich zimovištích. Trasy jarního a podzimního tahu hus bělohlavých se neshodují.
Během letního línání ztrácejí horské husy schopnost létat a plavat na vodě a za soumrakem vycházejí za krmením na těžko dostupné mělčiny a ostrovy. Jakmile ale mohou znovu létat, shromažďují se v hejnech s již létajícími mláďaty. Přes den se ptáci schovávají v pobřežních houštinách, večer vylétají krmit a v noci se pasou.
Odborníci poznamenávají, že na opuštěných místech jsou horské husy velmi zvědavé a člověk je snadno naláká na blízkou vzdálenost.
Vocalization
Hlas hus horských je nízký, trubkovitý a ostře se liší od hlasů hus ostatních. Létající hejno těchto hus je nejprve slyšet a teprve poté je vidět.
Krmení a chování při krmení
Hlavní potravou hus horských jsou suchozemské rostliny. Na pobřežních loukách požírají ve velkém obiloviny a ostřice, během zimování se často živí sazenicemi pěstovaných obilovin na polích. Mohou se také živit vodními útvary v příboji, jíst řasy a malé bezobratlé živočichy.
Reprodukce a chování rodičů.
Samice husy horské pohlavně dospívají ve 2 letech, samci ve 3 letech.Páry se tvoří na celý život, druh je monogamní. Husy barlohlavé hnízdí v malých koloniích nebo jednotlivých párech. Jsou známy 3 typy hnízdišť – na plochých ostrovech a březích vysokohorských jezer, na skalách v blízkosti říčních niv nebo jezer (někdy ve vzdálenosti až 2 km), v lužních topolových lesích, kde hnízdí stará hnízda černí luňáci okupují (část kolonií v Tuvě a na západním Mongolsku). Hnízda hus horských jsou velmi různorodá v závislosti na hnízdišti. Jako stavební materiál se používají drobné větve, mech a suchá vegetace. Husy silně izolují hnízda jiných lidí peřím. Jsou známy i případy samostavby hnízd na stromech.
Rozdíl v načasování začátku hnízdění ptáků v koloniích umístěných ve stejné oblasti, ale v různých výškách, může dosáhnout měsíce nebo více.
Snůška obsahuje od 2 do 6, ale častěji 4-6 vajec, která inkubuje pouze samice a samec je poblíž a hlídá ji. Není neobvyklé, že mladé samice husy horské snášejí vajíčka do hnízd rodičů. Mláďata se líhnou po 32–34 dnech. Po usušení v hnízdě lehká mláďata skáčou ze skal a stromů, přistávají bez újmy na sobě a rodiče je berou do vody, kde je to bezpečnější než na souši. Mladá husa horská stoupá ke křídlu ve věku 55–60 dní.
Životnost
V zajetí se horské husy dožívají až 30 let, ve volné přírodě – určitě méně.
Příběh života v moskevské zoo.
V naší zoo žije skupina 16 hus barohlavých na Velkém rybníku Starého území. Někteří z nich jsou létaví, ale nikdy se nepokusili odletět ze zoo. Husy horské se každý rok dobře rozmnožují, ale nejčastěji se jim vejce odeberou, „vylíhnou“ se v inkubátoru a housata se pak odchovávají ve speciálních „školkových“ výbězích. To je nutné udělat, protože procento úhynů vajec a mláďat na jezírku je příliš vysoké a naši ornitologové se všemi možnými způsoby snaží zachránit co nejvíce ptačích potomků. Někdy jsou snůšky ponechány rodičům a po vylíhnutí mláďat se celá rodina přemístí do samostatného výběhu uzavřeného nahoře, kde si mohou mláďata v klidu odchovat sami.
Husa horská neboli husa indická (lat. Anser indicus) patří do čeledi Anatidae z řádu Anseriformes. Je to jeden z nejvýše létajících ptáků a může dosáhnout výšky až 10175 XNUMX m.
Nad ní létá pravděpodobně pouze sup africký (Gyps rueppellii), který byl opakovaně zaznamenán ve výšce kolem 11300 XNUMX m n. m.

Bar-headed husy v hinduismu jsou jedním ze symbolů boha Brahma. Ve městě Pushkar, které se nachází ve státě Rádžasthán, se zachoval Brahmův chrám ze XNUMX. století. Na jeho vstupní bráně je vyobrazení těchto ptáků. Spolu s bílými labutěmi jsou zosobněním paramahamsy, nejvyšší dokonalosti osobního vědomí.
Hinduisté považují svůj každoroční let přes Himaláje za náboženskou pouť. Vidí v něm touhu ptáků létat vysoko na obloze k božské a dokonalé kráse, létat nad nízkými a malichernými problémy každodenního života.
Tento druh byl poprvé popsán v roce 1790 pod názvem Anas indica britským přírodovědcem Johnem Lathamem. Popis byl založen na holotypu z Tibetu.
Distribuce
Stanoviště se nachází ve většině střední Asie. Hnízdiště se nacházejí především v severní Indii, Tibetu, Číně a Mongolsku. Na zimu ptáci létají na jih Pákistánu, Indie a Myanmaru.

Asi 25 % populace zimuje na tibetské plošině a asi 50 % v jižní Indii. Hnízdiště se nacházejí nepravidelně v pásu dlouhém více než 3500 km od ruské části Altaj po Mandžusko podél Pamíru a Ťan-šanu.
Husy horské hnízdí na vysokohorských jezerech, zimují nejčastěji v nížinách a mokřadech. Byli představeni do Kanady a Španělska. Někteří z nich utekli do volné přírody a vytvořili malé divoké populace ve Velké Británii, Belgii, Francii a Finsku. Ptáci jsou pravidelně pozorováni ve východní Evropě.
Druh je monotypický. Poddruhy jsou v současné době neznámé. Celková velikost populace se odhaduje na 52–60 tisíc ptáků a plocha obsazeného stanoviště přesahuje 2,5 milionu kilometrů čtverečních.
Vlastnosti fyziologie
Indické husy se přizpůsobily dlouhému pobytu ve vysokých nadmořských výškách a létání v řídkém vzduchu. Jejich kosterní svaly a srdce jsou lépe zásobovány kyslíkem díky relativně vyšší hustotě kapilár.
Jejich plíce jsou přibližně o čtvrtinu větší než u jiných hus. V případě hypoxie dýchají téměř 7x rychleji než v klidu.
Během letu je průměrná tepová frekvence 328 tepů za minutu a v oblastech nad 4800 m se zvyšuje na 455 tepů za minutu.
Tepová frekvence koreluje s počtem úderů křídel. Tělesná teplota je udržována v rozmezí 39°-41,4°C bez ohledu na získanou nadmořskou výšku.

Hemoglobin v krvi těchto ptáků může rychle absorbovat kyslík při nízkém tlaku, na rozdíl od jiných teplokrevných zvířat. Tato fyziologická adaptace se vysvětluje jedinou mutací, ve které je aminokyselina prolin v alfa řetězci hemoglobinu nahrazena alaninem (kyselina 2-aminopropanová).
Chování
Husa horská se usazuje ve vysokohorských nádržích se stojatou vodou. V období rozmnožování preferuje jezera se strmými břehy, četné skalnaté ostrůvky a skalní výchozy. Jeho hnízdiště se obvykle nacházejí v nadmořských výškách 4000-4500 m n.m.
Většina migračních cest vede přes himálajské hory a zejména přes Everest, nejvyšší vrchol světa. Na rozdíl od jeřábů demoiselle (Grus virgo) zástupci tohoto druhu nepřecházejí při přeletu horských štítů na klouzavý let.
Létají v klínu, postupně nabírají výšku v závislosti na topografii krajiny. Ptáci dosahují rychlosti až 80 km/h. Přibližně každých 300-350 km se zastaví, aby nabrali sílu a nakrmili se. Migrace se provádějí v rodinných skupinách nebo velkých hejnech.

Husa barlohlavá reaguje na blízkou přítomnost člověka poměrně klidně a má přátelský charakter. Na hnízdištích může lidem umožnit přiblížit se k jeho hnízdu. Nechrání spojku, ale jednoduše od ní uteče do strany.
Pták se snadno ochočí a je nenáročný na podmínky v zajetí.
Během zimování je ostražitější a snaží se vyhýbat jakémukoli kontaktu s ostatními zvířaty. Dobře chodí a běhá, takže tráví více času na souši než na vodě.
Jídlo
Základem stravy je strava rostlinného původu. Indické husy jedí jakékoli zelené jídlo, které lze získat v blízkosti rybníka. Mají rádi zejména ostřici (Carex). Kromě toho se aktivně konzumují vodní rostliny, trávy, šťavnaté kořeny a mladé výhonky keřů.
Krmení probíhá v ranních a večerních hodinách.
Přes zimu je vegetariánská nabídka doplněna o rybičky a korýše. Hmyz a jeho larvy se konzumují po celý rok. Kdykoli se naskytne příležitost, ptáci si neodpírají potěšení z pojídání kukuřice, pšenice, ovsa a rýže.

Reprodukce
Puberta nastává ve věku 2-3 let. Barohlavé husy tvoří monogamní páry, které zůstávají po celý život. Když je mnoho samic, samec může získat svůj vlastní harém. Pak sekundární samice často hází vajíčka do hnízda dominantní samice a pomáhají jí hlídat snůšku.
Husy hnízdí v malých koloniích o 15-30 hnízdních párech, které se nacházejí ve vzdálenosti 2-3 m od sebe.
Ptáci se na svá hnízdiště vracejí koncem března, kdy je ještě sníh. Hnízda umisťují na pobřeží nebo na malý ostrůvek, mnohem méně často na skály. Hnízdo je malá prohlubeň v půdě. Zevnitř je jen mírně vystlaná suchou trávou. Někdy se využívají opuštěná hnízda supa hnědého (Aegypius monachus) nebo káně hrubonohého (Buteo hemilasius).

Od začátku května do první poloviny června snáší samice od 3 do 6, maximálně 8 bělavých vajec. Inkubace trvá od 28 do 30 dnů. Samec je neustále v její blízkosti a v případě nebezpečí dává varovné signály.
Mláďata se rodí plně tvarovaná a pokrytá prachovým peřím. Po vylíhnutí váží 25 až 35 g. Po usušení mláďata opouštějí hnízdo a už se do něj nevrátí. Rodiče je křikem lákají do vody a přidávají se k dalším rodinám. Mohou se tak lépe chránit před nečekanými útoky predátorů.

Mláďata jsou často kořistí orla skalního (Aquila chrysaetos), orla mořského (Haliaeetus albicilla), lišky korzakové (Vulpes corsac) a lišky tibetské (Vulpes ferrilata).
Mláďata začínají létat ve věku kolem 50 dnů. Obvykle do této doby zůstává naživu méně než polovina z nich.
Husy indické se mohou pářit s husami vlašskými (Branta leucopsis), šelchami (Tadorna tadorna), husami šedými (Anser anser) a husami labutími (Anser cygnoides).
popis
Délka těla dospělých jedinců je 71-75 cm.Rozpětí křídel je 140-160 cm.Váha 1800-3200 g. Samice jsou o něco menší a lehčí než samci.

Charakteristickým rysem druhu je přítomnost dvou černých pruhů na zadní straně hlavy. U mladých ptáků chybí. Horní pruh sahá k očím a spodní je užší a kratší.
Hlava a krk jsou bílé nebo šedavé. Opeření na hřbetě je bělavé nebo stříbrošedé. Břicho je bílé. Letky jsou černé.
Zobák je žlutý nebo oranžový. Jeho délka je asi 6 cm.Oči má hnědé. Končetiny oranžové. Mezi prsty jsou plovací blány.