Jak vypadá černá kachna?

Kachna chocholatá

Kachna chocholatá je neobvyklý pták z čeledi Anatidae. Pták je také nazýván chocholatý pochard. Je rozšířen po celé Eurasii. Na hlavě má ​​hřeben, který je výraznější u samců.

V tomto článku se budeme podrobněji zabývat chocholatou kachnou, jejími obecnými vlastnostmi a rysy, vzhledem a stanovištěm, charakterem a životním stylem, výživou, rozmnožováním a délkou života, přirozenými nepřáteli.

Obsah

  1. Внешний вид
  2. Habitat
  3. Charakter a životní styl
  4. Jídlo
  5. Reprodukce a délka života
  6. Přírodní nepřátelé
  7. Stav druhu

Внешний вид

Středně velká kachna, poněkud menší velikosti než pochard zrzavý a kulatější, zobák je poněkud kratší a širší. Délka těla 40–47 cm, rozpětí křídel 65–72 cm, hmotnost 550–750 g.

Za letu je jasně viditelný jasně bílý příčný pás na křídle, spodní křídlo a spodní křídla jsou bílé; hlava, krk a hruď, stejně jako spodní část ocasu jsou černé. Hlava se zdá být zaoblenější a zobák je širší než u kachny zrzavé. Oči se světle žlutými duhovkami. Nohy jsou šedé. Samci v chovném opeření jsou černí s jasně bílou spodní částí. Hlava má jasně viditelný splývavý hřeben z podlouhlého peří a fialový odstín opeření. Zobák je olověně šedý, s černou špičkou a světlým předapikálním páskem. Jednoroční samci v chovném opeření se vyznačují kratším hřebenem, slabším kovovým nádechem na hlavě a příměsí šedého peří na bocích a na břiše.

Ptáci chocholatá kachna

V letním opeření je černá barva nahrazena tmavě hnědou, peří po stranách těla je špinavě šedé s nahnědlými okraji. Hřeben dospělých samců v letním opeření je krátký. Samice jsou namalovány v tmavě hnědých tónech, uprostřed hnědého břicha jsou hojné bílé skvrny nebo je velké bílé pole. Peří po stranách těla je poněkud světlejší, má hnědý nádech a v chovném opeření má tenké našedlé okraje. Mnoho samic má nejasné špinavě bílé skvrny na opeření u kořene zobáku, některé mají bílý podocas, ale ne tak kontrastní jako kachna bělooká. Mláďata jsou natřena monotónní světle hnědou barvou, duhovka je tmavší než u dospělých ptáků. Pýřitá kuřata jsou šedohnědá, téměř bez žluté, zespodu světlá a nahoře tmavá, bez světlých skvrn.

Drake má tichý skřípavý a pískavý zvuk „glu-glu“. Ženský hlas je nosní „kerrr“, lišící se barvou a hlasitostí v závislosti na situaci; je možná řada krátkých, častých škvírek.

Habitat

Hnízdí v celém lesním pásmu Eurasie od Islandu a Britských ostrovů na západě po povodí Kolymy, velitelské ostrovy a jezero Khanka na východě. Občas se vyskytuje na Hokkaidu a Aleutských ostrovech. V severní Evropě žije ve většině Skandinávie a na poloostrově Kola. V evropské části Ruska a západní Sibiře hnízdí na sever k 67. rovnoběžce, na východní Sibiři k 70. rovnoběžce, v povodí Kolymy k 69. rovnoběžce. Jižní hranice hnízdišť probíhá přibližně podél 50. rovnoběžky přes Francii, Švýcarsko, Německo, Polsko, severní Ukrajinu, Dolní Povolží, Kazachstán, Altaj, Mongolsko, Zabajkalsko a povodí řeky Ussuri.

READ
Jak správně jíst brokolici, aby zůstaly všechny prospěšné vlastnosti?

Severní populace jsou typicky stěhovavé. Ptáci hnízdící na Islandu, ve Skandinávii a severozápadním Rusku zimují především na pobřeží Baltského a Severního moře, v menší míře i na březích Atlantiku v severozápadní Evropě. Během mírných zim se asi 40 % ptáků zastaví na pobřeží Baltského moře, zejména v mělkých zátokách Německa, západního Polska, jihovýchodního Dánska a východního Švédska. Některé kachny z evropské části Ruska a západní Sibiře se hromadí ve vnitrozemských vodách střední Evropy, jiné se stěhují na pobřeží Černého, ​​Středozemního a Kaspického moře a také do jezer střední Asie. Nejjižnější zimní lokality, typické spíše pro tuhé zimy, se nacházejí v severní Africe (včetně údolí Nilu), v Perském zálivu, Indii, jižní Číně a na Filipínách.

Muž s hřebenem

Preferuje velké otevřené plochy sladké vody: velká jezera, nádrže, rybníky, pomalu tekoucí řeky. V menší míře se vyskytuje v ústích řek a nivách, na malých lesních jezerech a mořských lagunách. V období rozmnožování se usazuje podél břehů, hustě porostlý ostřicí, rákosem nebo jinou vegetací. Většinu času tráví na vodě, kde skvěle plave a potápí se do hloubky 3-4 m (ojediněle až 12-14 m). Z vody se zvedá těžce, hlučně, s rozběhnutým startem, ale let je rychlý a snadný. Na souši se pohybuje nemotorně. Hnízdí v párech nebo malých koloniích do 20-25 párů, v zimě tvoří velká hejna až několika tisíc ptáků.

Charakter a životní styl

Centrální zástupci se na zimu hromadí u Černého a Kaspického moře, stěhují se do Středozemního moře, stejně jako na jih Indie a Číny, a dokonce odlétají na sever Afriky, do údolí Nilu. Populace však byly rozmístěny nerovnoměrně. V některých regionech převládá, v jiných není vůbec.

To je způsobeno tím, že se ráda usadí na velkých vodních plochách. Říční nivy, lesní jezera, mořské laguny – to jsou pro ni pohodlná místa k životu. V době hnízdění se usazují podél pobřeží, v rákosí a jiné vegetaci.

Téměř veškerý čas tráví na vodě, plavou a potápějí se do hloubky až 4 metrů, známé jsou i ponory hlubší – do 12 m. Pod vodou dokážou setrvat dlouho. S námahou se zvedají z hladiny nádrže, po běhu zvednou fontánu spršky a hluku po celém okrese. Samotný let je ale rychlý a tichý.

READ
Jak zasadit gypsophila doma?

Za letu

Jako všechny kachny se nemotorně pohybují po zemi a kolébat se. Hnízdí v párech, zabloudí do malých kolonií a sdružují se v tisících hejnech k přezimování. To se obvykle děje od konce srpna a pokračuje až do října. Během teplé zimy může být let zpožděn až do listopadu.

Některé páry zůstávají zimovat na nezamrzajících nádržích. Úžasný pohled je let takového hejna. Kachny létají hladce, cíleně, udržují si odstup. Někdy se zdá, že na povel mávají křídly téměř stejným způsobem.

Kachny chocholaté jsou na podzim atraktivním objektem sportovního a fotografického lovu. Jeho maso nemá výbornou chuť, páchne po bahně a rybách, ale už samotný fakt chycení vynalézavé potápěčské kachny vyvolává velké vzrušení.

Jídlo

Při hledání potravy se pták výborně potápí do hloubek až 5 m, někdy i hlouběji. Pod vodou vydrží déle než půl minuty. Kachna preferuje vodní bezobratlé, potrava rostlinného původu je druhořadá.

Rybolov

Kachny jedí hmyz, komáry, vážky, žáby, měkkýše a malé ryby. Při nedostatku živočišné potravy se ptáci živí vegetací.

Reprodukce a délka života

Věk pro plození nastává na konci prvního roku narození. Vracejí se do svých rodných míst, když se nádrže již zcela vyčistily od ledu, na jihu je to začátek dubna, na severu – začátek května. Pár vznikl během zimy a jeden na celý život.

Když se vrátíte domů, nemusíte ztrácet čas seznamováním se. Ale námluvy jsou povinný rituál. Drake předvádí tradiční námluvní tanec kolem své přítelkyně na vodě, doprovázený vrkáním. Hnízda se vytvářejí po opadnutí velké vody, buď na malých ostrůvcích nebo přímo na břehu, v husté vegetaci. Vzdálenost mezi hnízdy nesmí být větší než několik metrů. Samotné hnízdo vypadá jako velká mísa postavená ze stonků a listů. Staví ho pouze samice. Pečlivě zajišťuje dobrý přístup do vody, ale zároveň věnuje velkou pozornost maskování.

Kuřátka chocholatá

Zevnitř si nastávající maminka vystýlá spodek svým dolů, obětavě si ho vytrhává z vlastního břicha. Ve snůšce je 8 až 11 vajec, perleťově nazelenalé barvy. Velikost každého vejce je přibližně 60×40 mm a váží 56 g. Vzácně se najdou obrovské snůšky 30 vajec. K tomu dochází, když několik samic snese vejce do jednoho hnízda kvůli nedostatku materiálu na stavbu. Samice může takovou snůšku opustit. Poté začíná inkubace, která trvá 3,5-4 týdny. Tento proces také provádí sama.

Pokud se snůška z nějakého důvodu ztratí, kachna spěchá znovu naklást vejce. Zatímco je samice zaneprázdněna inkubací kuřat, samec odchází línat. Mláďata se líhnou kolem 25. dne a matka se o ně nadále stará. Kachňata rychle rostou, pod vedením matky vycházejí na vodu a ta je učí potápět se a získávat vlastní potravu. Zhruba po několika měsících se mladé kachny rozlétnou a „okřídlají“. Nyní se spojí do hejn a začnou svůj dospělý život.

V přírodě může černění žít až 7-8 let. Tato kachna žije a rozmnožuje se bezpečně i v městských rybnících, zimovat může na nezamrzajících řekách. Kachny chocholaté jsou velmi důležité čisté vodní útvary, protože nejen plave a žere, ale prakticky na nich žije.

READ
Jak správně pít lněný olej na pročištění střev?

Přírodní nepřátelé

Kachny chocholaté jsou často kořistí lovců. Tito ptáci mají chutné, i když rybí, tučné maso. Přirozenými nepřáteli kachny chocholaté jsou vrány, které ničí vajíčka a požírají malá kachňata a také rackové.

Žena a muž

Mláďata, která neumí létat, se často stávají kořistí predátorů (lišek, vlků), a tak se celé mláďato jen zřídka dožije dospělosti. Kachna chocholačka je lovena dravými ptáky (jestřábi, luňáci).

Stav druhu

Tento pták netoleruje technogenní znečištění velmi dobře, a proto, navzdory jeho rozšířenému rozšíření, se mnoho lidí obává otázky: je kachna chocholatá v Červené knize nebo ne? V roce 2001 byla kachna skutečně uvedena v Červené knize Moskvy a Moskevské oblasti jako zranitelný druh. Ale na jiných místech se ještě za takový nepovažuje.

Jedná se o velmi nápadnou kachnu a je docela obtížné si ji splést s jinou, zejména samci. Nyní v červnu tupé kachny sedí na hnízdech a na nádržích u města se nacházejí pouze hejna samců. A jsou velmi krásné: černé, s fialovou a zelenou hlavou třpytící se na slunci, s velkými bílými skvrnami po stranách a chocholem visícím z hlavy, připomínající copánku. Z často se vyskytujících kachen černých máme i zlatoočka, s tou však černoušku nelze zaměnit.

Kachna chocholatá nebo chocholatý davNebo chocholatý pochard (lat. Aythya fuligula) je pták z čeledi kachních, široce rozšířený po celé Eurasii.

Tufted Duck - černá kachna s copánkem a bílými boky a žlutýma očima

Kachna je střední velikosti, její délka je 40-47 cm, rozpětí křídel 65-72 cm, váha 550-746 g. Tělo je podsadité, s úzkým krkem a poměrně velkou hlavou. V chovném opeření je opeření samců většinou černé, ale se sněhově bílými boky, břichem a „zrcátky“ na křídlech. Peří na hlavě má ​​modrozelený nádech. Hlava je zaoblená; zobák je široký a krátký, modrošedý, obvykle s tmavým koncem. Duhovka je žlutá. Na zadní straně hlavy je zavěšený hřeben, jasně viditelný u samce v období páření. Nohy jsou šedé. Opeření samic je poněkud odlišné: kde je u samců černé, u samic je červenohnědé. Hřeben u samic je slabě vyjádřen. Mladí ptáci se téměř neliší od dospělých, s výjimkou hnědé duhovky a tmavší hlavy u samců.

Tufted Duck - černá kachna s copánkem a bílými boky a žlutýma očima

Samčí hlas je slyšet jen zřídka, pouze na jaře. Jedná se o tichou dvouslabičnou píšťalku, kterou lze znázornit jako „glu-gluuu“ nebo „kru-kyuu“. Hlas samice je ostrý, hrubý a chraplavý: „krrr, krrr. “, podobný hlasům samic jiných černých kachen.

READ
Jaké jsou různé velikosti skleníků?

Tufted Duck - černá kachna s copánkem a bílými boky a žlutýma očima

Blackling je kachna lesního pásma. Na sever je distribuován k jižní hranici tundry a od východu na západ od Británie a Islandu po Kamčatku. Na jih od pásu tajgy je vzácný pro hnízdění, ale vyskytuje se také v Bělorusku, v povodí středního Donu, v oblasti dolního Volhy, Kazachstánu, Zabajkalsku a Ussuri. Běžný na Uralu a západní Sibiři, v posledních letech se stále více usazuje v obydlených oblastech. Vyskytuje se také na březích moří a velkých jezer na severozápadě evropského Ruska.

Tufted Duck - černá kachna s copánkem a bílými boky a žlutýma očima

Preferuje velké otevřené plochy sladké vody: velká jezera, nádrže, rybníky, pomalu tekoucí řeky. V menší míře se vyskytuje v ústích řek a nivách, v malých lesních jezerech a mořských lagunách. V období rozmnožování se usazuje podél břehů, hustě porostlý ostřicí, rákosem nebo jinou vegetací. Většinu času tráví na vodě, kde skvěle plave a potápí se do hloubky 3-4 m (ojediněle až 12-14 m). Z vody se zvedá těžce, hlučně, s rozběhem, ale let je rychlý a snadný. Na souši se pohybuje nemotorně. Hnízdí v párech nebo malých koloniích do 20-25 párů, v zimě tvoří velká hejna až několika tisíc ptáků.

Tufted Duck - černá kachna s copánkem a bílými boky a žlutýma očima

Přilétá na hnízdiště v různých datech v dubnu. Začíná hnízdit pozdě. Snůška se objevuje na konci května – první polovině června. Mláďata se nacházejí v druhé polovině června. Odjezd se koná v září – říjnu. Pokud je místo vybrané pro hnízdo suché, pak kachna vyhrabe hlubokou díru, aby hnízdo pokryté prachovým peřím nevyčnívalo nad povrch půdy. Na vlhkém místě je hnízdo velká konstrukce ve formě misky s boky vysokými až 90-100 mm, vyrobená ze suché trávy z loňského roku nebo čerstvých stonků a listů. Na konci kladení vajec se v hnízdě objeví spousta tmavě šedého chmýří. Průměr hnízda je 200-230 mm, výška hnízda je do 100 mm, průměr tácu je 180-200 mm, hloubka tácu je cca 80 mm.

Tufted Duck - černá kachna s copánkem a bílými boky a žlutýma očima

Začíná se rozmnožovat na konci prvního roku narození, méně často po dvou letech. V případě migrace přilétají na hnízdiště o něco později než u pindíka nebo kachny divoké – když jsou nádrže již zcela bez ledu: na jihu je to první polovina dubna, na severu – první polovina Smět.

READ
Jak správně šrotovat brambory?

Tufted Duck - černá kachna s copánkem a bílými boky a žlutýma očima

V sezóně bývá jedna snůška 8-11 vajec, ale při ztrátě má samice tendenci je znovu snášet. Někdy se vyskytují velké nehlídané snůšky až 20-27 vajec snesených různými samicemi. Inkubační doba je 23-28 dní, inkubaci provádí jedna samice. Krtek létá a líhne se později než většina ostatních kachen – jeho ochmýřená kuřátka byla v létě nalezena mnohokrát, když už kachny začínají brát křídla.

Tufted Duck - černá kachna s copánkem a bílými boky a žlutýma očima

V potravě této kachny převažují zvířata, ale živí se i semeny a zelenými částmi vodních rostlin.

Předmět lovu. Nízká kvalita masa. Jeho maso má často rybí zápach nebo nepříjemnou chuť tuku. Na zimovištích se shromažďují velká hejna kachen; Během migrace se tyto ponory obvykle objevují v malých hejnech na lesních jezerech a vodách říčních údolí.

Rating
( No ratings yet )
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: